El doble irlandès
- 17 desembre, 2015
- Palau i Associats
- No hi ha comentaris
El passat mes d’octubre, el ministre de Finances irlandès va anunciar que el seu país canviaria les lleis tributàries per acabar amb el anomenat doble irlandès. Però, en què consisteix el doble irlandès?
Per començar, és important remarcar que la fiscalitat a Irlanda és molt més avantatjosa que en qualsevol altre país de la Unió Europea, motiu pel que nombroses multinacionals estrangeres obren les seves seus fiscals allà.
Imaginem una empresa espanyola que vulgui beneficiar-se d’aquesta fiscalitat avantatjosa. Per fer-ho, necessita crear dues empreses. Una d’aquestes empreses tindria seu en un paradís fiscal, que és la que retindria els drets internacionals de la propietat intel·lectual. L’altre societat, amb seu a Irlanda, és la que operaria amb la resta del món, pagant per aquells drets a la primera.
D’aquesta forma, es trasllada la pràctica totalitat dels beneficis a l’empresa irlandesa (la societat espanyola ja no tributaria a Espanya) i la irlandesa traslladaria els beneficis a la del paradís fiscal, gracies al pagament de drets. El resultat final és que la majora dels beneficis no tributarien o ho farien a un percentatge molt baix (a Irlanda, aquest percentatge és del 12,5%).
Amb aquest esquema, la fiscalitat efectiva de les multinacionals arriba a baixar al 5% o al 10%. Alguns estudis afirmen que algunes empreses, com Apple, només han d’afrontar el pagament d’un 2,5%.
L’eliminació d’aquest sistema fiscal, degut a les fortes pressions d’Estats Units i de la Unió Europea, podria posar en perill tot el sistema econòmic i laboral irlandès. S’estima que es podrien perdre un 10% dels llocs de treball si s’eliminessin els beneficis fiscals que incentiven a les empreses a instal·lar-se en aquest país. Per això, el govern irlandès ha preparat un sistema alternatiu.
Aquest pla consisteix en:
- Mantenir el tipus impositiu de l’Impost de Societats al 12,5% a pesar de les fortes pressions de la Unió Europea;
- Allargar el “doble irlandès” fins al 2020, o sigui, cinc anys més;
- Aplicar canvis normatius importants en matèria tributària, en la que es retallen taxes i requisits burocràtics;
- Aprovació d’un règim fiscal especial sobre la propietat intel·lectual.
Actualment, la tributació per propietat intel·lectual està en el 12,5%, igual que l’Impost de Societats. Segons el que s’ha publicat, la intenció del govern irlandès és la de baixar la tributació sobre la propietat intel·lectual al 6,25%, amb la finalitat de fer de la illa un “hub” tecnològic.
Moltes són les societats tecnològiques instal·lades a Irlanda, com Apple, Google, Amazon, i els canvis plantejats pel 2020 generen molts dubtes. Veurem aleshores si el fet d’instal·lar-se a Irlanda corresponia a plans estratègics tal i com argumenten els seus departaments de comunicació, o bé si es tractava simplement d’optimitzar la tributació com una planificació fiscal totalment legal però de dubtosa ètica per molts dels seus clients.
Òscar Segura – Departament Fiscal i internacional
Deixar un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.