Blog

Errors i intents de frau o estafa en la declaració de la Renda

Errors i intents de frau o estafa en la declaració de la Renda

Tal com us vam anunciar a l’article sobre les dates importants del calendari fiscal del mes d’abril, ja ha començat la campanya de la Renda 2022, que es prolongarà fins el dia 30 de juny. Probablement sigui el compromís amb l’Agència Tributària que afecta a un nombre més gran de contribuents. Per aquest motiu, també hi ha més possibilitats que es produeixin errors i fins i tot intents de frau o estafa. En aquest article et donem uns quants consells per evitar problemes amb la declaració.

Es calcula hi ha més de 20 milions de contribuents que han de presentar la declaració de la Renda cada any. És normal que, amb la quantitat tan gran de dades i documentació que cal tramitar, es produeixin un nombre considerable d’errors en les declaracions. Però molts d’aquests errors no són responsabilitat dels contribuents. De vegades, són les dades de que disposa la pròpia Agència Tributària les que no són correctes.

Un altre problema al que han d’enfrontar-se molts contribuents quan han de fer la declaració de la Renda és el dels intents de frau i estafa. És un perill més comú del que molta gent creu, al haver augmentat la quantitat de presentacions de declaracions en línia els darrer anys.

En aquest article t’explicarem com estar preparat per enfrontar-se a aquests dos problemes. Al final, t’aconsellarem quina és, segons el nostre parer, la millor manera per evitar-los.

Errors a les dades de l’Agència Tributària

Des del passat dia 11 d’abril, tots els contribuents que han de fer la declaració de la Renda tenen a la seva disposició les seves dades fiscals a la pàgina web de l’Agència Tributària. Només cal que es dirigeixin a la secció corresponent i s’identifiquin digitalment per consultar-les.

Però creiem que és important avisar els usuaris que, encara que la informació que s’hi pot trobar correspon a les dades oficials de què disposa l’Agència Tributària, a vegades pot haver-hi errors.

És important no confiar-se i repassar les dades amb atenció per mirar de detectar els errors i corregir-los. Si l’Agència Tributària detectés els errors abans que el contribuent afectat, podria comportar sancions.

Intents de frau o estafa en relació amb la campanya de la Renda

Una altra informació important per a tots els contribuents que hagin de fer la declaració de la Renda 2022 es pot llegir a l’avís que l’AEAT ha publicat a la seva pàgina web, avisant de la possibilitat d’intents de frau o estafa en relació amb la campanya de la Renda.

En què consisteixen els intents de frau o estafa

Aquests intents de frau o estafa consisteixen fonamentalment, en ciberdelinqüents que pretenen enganyar els ciutadans intentant suplantar la identitat de l’Agència Tributària. Els mètodes més habituals per a aconseguir-ho són dos:

 • Per mitjà de correus electrònics (phishing).
 • Per mitjà de SMS (smishing).

En els dos casos es tracta de comunicacions fraudulents. La Agència Tributària recorda a tots els interessats que sota cap circumstància sol·licita mai a ningú, ni per correu electrònic ni per SMS o cap altre mitjà, la següent informació:

 • Dades confidencials.
 • Dades econòmiques.
 • Dades personals.
 • Números de compte bancari.
 • Números de targeta (crèdit o dèbit).

L’Agència Tributària tampoc no envia mai cap mena de comunicacions amb les següents característiques:

 • Missatges que continguin adjunts amb informació de cap mena.
 • Sol·licituds de confirmació de dades.
 • Factures.
 • Devolucions a targetes de crèdit o dèbit.
 • Transferències per BIZUM.

I, sobre tot, l’AEAT no cobra cap import pels serveis que presta.

Què s’ha de fer en cas de rebre alguna comunicació fraudulenta

Les instruccions de l’Agència Tributària són ben clares. Això és el que cal fer si es reben correus electrònics o SMS suposadament enviats per l’AEAT:

 • És imprescindible no descarregar cap document, fitxer o adjunt contingut al missatge. A més del perill d’estafa, també hi ha la possibilitat que es tracti d’un virus o algun altre arxiu maliciós que robi dades personals contingudes a l’ordinador.
 • No s’ha de punxar mai en cap enllaç que contingui el missatge. L’Agència Tributària no demana informació als contribuents a través d’enllaços.
 • Els ciberdelinqüents sovint fan servir el reclam de demanar punxar a un enllaç per rebre devolucions de la renda. L’Agència Tributària no retorna mai els imports de les devolucions a través d’un enllaç a un correu electrònic o un SMS.
 • Si el missatge sol·licita informació confidencial és imprescindible no contestar. Sota cap concepte s’ha d’aportar informació confidencial per correu electrònic o SMS.

En qualsevol dels casos anteriors, apart de no descarregar, punxar enllaços o respondre, el millor que es pot fer és esborrar el missatge sospitós. Fins i tot assegurar-se de la seva eliminació esborrant-lo de la paperera de reciclatge.

No ens cansarem mai d’insistir en la importància d’estar atent a aquests intents de frau o estafa, que en els darrers anys s’han tornat més freqüents, en proporció a l’augment de les presentacions de declaracions en línia.

Com evitar els errors i intents de frau o estafa a la declaració de la Renda

La declaració de la Renda pot ser un tràmit complex. La quantitat de dades que cal aportar és molt gran i els detalls que cal tenir em compte són nombrosos. Si a tot això hi afegim la necessitat de comprovar la veracitat de la informació que ens proporciona l’Agència Tributària o els possibles atacs de ciberdelinqüents, creiem que la millor manera de fer front a la tasca és deixar-la en mans d’un bon professional.

Un equip d’experts en matèria fiscal i tributària s’encarregarà, entre altres coses, de comprovar que les dades de l’AEAT siguin correctes i de modificar les que ho necessitin.

A més, el contribuent tindrà la seguretat de tenir un interlocutor únic en totes les comunicacions. Podrà identificar com a fraudulent qualsevol missatge o SMS que no provingui d’aquest remitent i comunicar-li de manera directa qualsevol dubte o sospita.

A Palau i Associats comptem amb molts anys d’experiència confeccionant declaracions de la Renda per a contribuents de tota mena. Si et preocupa la seguretat i la veracitat de la teva declaració, posa’t en contacte amb nosaltres per a saber cóm podem ajudar-te.

I et convidem que segueixis les publicacions del nostre blog, si vols estar al corrent de les principals notícies relacionades amb la legislació tributària.

Deixar un comentari