Blog

Prevenció de delictes a les empreses i del blanqueig

Prevenció de delictes a les empreses i del blanqueig

Les reformes legals dels últims anys afecten de ple moltes de les nostres activitats, negocis i relacions en el tràfic empresarial, i ens obliga a una reflexió conjunta que us oferim. Les noves disposicions sobre “prevenció del Blanqueig de Capitals” i la reforma del codi penal determinen la possibilitat d’adoptar mesures eficaces de “prevenció de delictes” a les empreses com a mecanisme útil per a evitar o limitar la responsabilitat penal dels òrgans d’administració de les societats.

Blanqueig de capitals

Determinades activitats es troben directament afectades per aquesta normativa i, no només, l’activitat de les entitats bancàries i asseguradores. Estem parlant de professionals com notaris, advocats, procuradors, comptables externs, assessors fiscals, empreses immobiliàries, intermediaris, activitats de domiciliació d’empreses, comerciants de determinats productes i segons imports, entre d’altres. Tot això amb independència de la normativa que s’aplica a tothom en quant als límits de moviments de mitjans de pagament (efectiu, mitjans al portador, etc).

En l’exercici d’aquestes activitats, i en determinats casos, s’han d’adoptar tot un seguit de mesures de diligència i identificació, així com de control intern, verificacions per part d’externs i règims de denúncia i comunicació a l’administració, normes d’admissió de clients i elecció de directius, etc. La manca d’implantació d’aquests sistemes pot arribar a comportar elevades sancions administratives.

Cal doncs saber si la vostra activitat es troba afectada per aquesta normativa i, en cas de ser així, planificar degudament la implantació de totes les mesures que us resultin aplicables per a donar compliment a la mateixa.

Prevenció de delictes a les empreses

Al llarg de la història del Dret i fins recents dates s’ha mantingut el principi que les societats no poden delinquir, per la qual cosa no se’ls pot imputar cap delicte.

Des de fa ja anys, la pràctica judicial i legal als EUA ha vingut desenvolupant la idea de la responsabilitat penal de les persones jurídiques. Només quedarien excloses aquelles que disposin d’un programa de compliment legal efectiu, que limiti la seva responsabilitat. Aquesta opció s’anomena compliance o effective compliance program, generant-se un conjunt de programes de Compliance que regulen aquesta responsabilitat.

L’any 2010, la reforma del Codi Penal Espanyol va introduir l’embrió de la responsabilitat penal de les persones jurídiques. Al desembre de 2014 es van posar les bases en el nostre sistema jurídic, tant d’aquesta responsabilitat com dels mecanismes efectius que poden adoptar les persones jurídiques per evitar tant aquesta responsabilitat com les penes associades a la mateixa.

Aquesta reforma normativa, recollida en l’article 31 del Codi Penal, obliga a què les persones jurídiques, un cop analitzada la seva concreta situació, hagin de valorar la possibilitat d’implantar en la seva estructura els corresponents programes de prevenció de delictes.

Per tal de què aquesta implantació sigui eficaç, aquesta ha d’anar acompanyada de la creació de les corresponents estructures i la realització d’actuacions preventives i correctives per evitar els delictes específicament determinats en el Codi Penal. Aquest delictes serien els relacionats amb la revelació de secrets, propietat industrial i intel·lectual, corrupció, tràfic d’influències, insolvències, estafes, blanqueig de capitals, urbanisme i ordenació del territori, Hisenda Pública, Seguretat Social, salut i medi ambient, així com altres normes sectorials.

Responsabilitat social corporativa

Totes aquestes disposicions s’emmarquen en una corrent que va posant èmfasi en la necessitat d’anar aplicant, a les empreses, determinades polítiques que les facin sensibles amb les circumstàncies de la societat que les envolta i de les que no en poden resultar alienes.

És per això que moltes companyies i corporacions, amb independència del seu volum, de forma gradual estan introduint codis ètics, decàlegs o declaracions de principis empresarials. Tots ells s’encaminen cap a l’assoliment de graus de consciència social en temes com la sostenibilitat, proximitat, igualtat d’oportunitats, eficàcia, racionalització de recursos, i, en definitiva, polítiques de conscienciació social, laboral i mediambiental.

Davant d’aquests reptes, Palau i Associats posa a la vostra disposició el seu equip humà per tal de què, conjuntament, puguem analitzar tant les actuacions necessàries que hauríeu d’implantar en quant a la prevenció de blanqueig de capitals, la conveniència d’aplicar un sistema de prevenció de delictes a la vostra empresa, així com la implantació de polítiques de responsabilitat social corporativa amb la incorporació, entre d’altres, de codis ètics i de bones pràctiques.

En aquest sentit us convidem a adreçar-vos al vostre assessor personal de Palau i Associats als efectes de clarificar qualsevol dubte que tingueu i iniciar, si cal, la implantació o seguiment d’aquestes mesures.

En paral·lel també us comuniquem que estem fent una anàlisi en profunditat del perfil dels nostres clients i en els casos que en considerem la conveniència, ens dirigirem directament a vosaltres per tal de fer-ne el seguiment.

Palau i Associats – Departament fiscal, jurídic i financer

Tags: , , ,

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?