Blog

Treballadors autònoms | S’obre el termini per canviar la base de cotització

Treballadors autònoms | S’obre el termini per canviar la base de cotització

  • Fins el pròxim 1 de novembre, les persones inscrites en el Règim especial de Treballadors autònoms poden modificar la seva base de cotització
  • Aquesta modificació tindrà efectes a partir de l’1 de gener de 2018
  • Els autònoms també poden sol·licitar, abans de l’1 d’octubre, la cobertura per contingències professionals i /o la protecció per cessament d’activitat

El canvi de la base de cotització és un tràmit que els treballadors autònoms poden portar a terme dues vegades a l’any i el qual determina la quantia de les quotes que aquests han d’abonar mensualment pel fet de ser treballadors per compte propi.

Els terminis de temps durant els quals es pot efectuar aquesta modificació són aquells que comprenen entre l’1 de gener i el 30 d’abril, amb efectes a partir de l’1 de juliol següent, i abans de l’1 de novembre, amb efectes de l’1 de gener de l’any següent. El treballador autònom pot realitzar tantes sol·licitud com desitgi sempre i quan la petició s’efectuï dins dels terminis establerts. Al respecte, cal destacar que la nova proposició de Llei de reformes urgents del treball autònom, en fase de tramitació actualment al Senat, té previst augmentar de 2 a 4 el nombre de vegades a l’any que els treballadors autònoms poden canviar de base de cotització; aquesta mesura, però, no entrarà en vigor fins el pròxim 1 de gener de 2018.

Així mateix, cal tenir en compte que la Tresoreria General de la Seguretat Social pot incrementar, anualment i de forma automàtica, la base de cotització d’un autònom. L’augment es correspondrà amb el percentatge en què s’incrementin cada any les bases màximes de cotització en aquest règim especial, amb el límit màxim aplicable al treballador, prèvia sol·licitud i abans de l’1 de novembre.

“Haig de modificar la meva base de cotització?”. Si t’ho estàs preguntant, en aquest document adjuntem, a títol d’exemple, una escala comparativa amb algunes opcions (imports vigents a partir de l’1 de juliol de 2017), per tal que puguis fer-te una idea.

I és que la pregunta “Quina és la base de cotització que més em convindria?” és una de les més freqüents entre els membres d’aquest col·lectiu de treballadors. La lògica portaria a molts autònoms a disminuir al màxim la seva base de cotització per així pagar menys cada mes; cal tenir en compte, però, que cotitzar per la base mínima comporta unes conseqüències tant en cas de malaltia com d’invalidesa. De la mateixa forma, el que es cotitza durant la vida laboral determina la quantia que es rep durant la jubilació, per això és molt important prestar especial atenció a aquest aspecte.

Recorda que si tens dubtes al respecte, pots contactar amb els especialistes en matèria fiscal i laboral del nostre despatx i sol·licitar assessorament. Alhora aprofitem des de Palau i Associats per sol·licitar als nostres clientes que contactin amb nosaltres si estan interessats en modificar la seva base de cotització o quota i/o optar per les cobertures de les contingències professionals (accident a la feina, malaltia) i la protecció per cessament de l’activitat.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?