
Estratègia de finançament amb recursos propis o recursos aliens?
- 14 setembre, 2023
- Palau i Associats
- No hi ha comentaris
Una de les decisions més crucials a les quals s’enfronta qualsevol gestor empresarial és la de com finançar els projectes que emprendrà. I un dels dilemes més habituals sol ser el d’optar per utilitzar recursos propis o recórrer a fonts de finançament externes. L’elecció entre recursos propis o recursos aliens per al finançament empresarial pot marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs.
No existeix una estratègia de finançament aplicable a tots els casos. Cada situació és diferent i les variables són infinites. Triar l’estratègia adequada és una de les funcions més importants d’un empresari.
Però qualsevol gestió empresarial intel·ligent ha de tenir en compte que totes les estratègies de finançament tenen els seus avantatges i els seus riscos. Per molt favorable que pugui semblar una estratègia concreta per a una situació determinada, és imprescindible conèixer els possibles problemes que poden sorgir en el camí a l’èxit.
Recursos propis: control i autonomia
El finançament propi, també coneguda com a capital propi, es refereix als fons generats internament per l’empresa, ja sigui per les aportacions dels socis, els beneficis retinguts en l’empresa o les seves reserves.
També compten com a recursos propis els fons aportats per l’entrada de nous inversors al capital de l’empresa, ja sigui a través de societats de capital de risc, de business angels o d’una altra mena d’ampliacions de capital.
Aquesta opció ofereix un alt grau de control i autonomia per a l’empresa, perquè no implica deutes ni la participació de tercers.
Avantatges del finançament amb recursos propis
Sense deute
En utilitzar els recursos propis, l’empresa evita la càrrega d’interessos i pagaments de deute, la qual cosa millora la seva posició financera a llarg termini.
Immediatesa
Els recursos propis s’obtenen de manera immediata. No és necessari esperar que una entitat financera aprovi l’operació per a gaudir dels fons.
Control total
L’empresa manté el control total sobre les decisions estratègiques i la direcció del projecte.
Beneficis nets
Una vegada que el projecte es torna rendible, tots els beneficis nets flueixen directament cap a l’empresa.
Desavantatges del finançament amb recursos propis
Limitació de capital
Finançar projectes amb recursos propis pot limitar la quantitat de capital disponible per a inversions en altres projectes o per al creixement de l’empresa en general. Això podria restringir les oportunitats d’expansió.
Risc financer personal
Si els propietaris de l’empresa fan servir els seus actius personals o patrimoni per a finançar el projecte, estan assumint un risc financer personal significatiu en cas que el projecte no sigui reeixit. Això pot posar en perill la seva seguretat financera personal.
Oportunitat d’inversió perduda
En fer ús dels fons propis de l’empresa, es podria perdre l’oportunitat d’invertir en altres oportunitats més rendibles que podrien sorgir en el mercat. Això podria afectar negativament la diversificació i el rendiment financer a llarg termini.
Pressió sobre la liquiditat
Fer servir recursos propis per a finançar un projecte important pot reduir la liquiditat de l’empresa, la qual cosa podria dificultar la capacitat de fer front a despeses operatives inesperades o aprofitar oportunitats emergents.
Falta d’experiència externa
Sense finançament extern, l’empresa podria perdre l’oportunitat d’aprofitar l’experiència i el coneixement que inversors o socis externs poden aportar al projecte. Això podria limitar el creixement i la innovació.
Recursos aliens: ampliació i risc compartit
El finançament amb recursos aliens implica obtenir fons externs, ja sigui a través de préstecs bancaris, emissió de bons o inversió de tercers. Aquest tipus de finançament inclou instruments financers com a bons, crèdits comercials, lísing o subvencions i ajudes públiques. Aquesta opció pot permetre una expansió més ràpida del projecte i l’accés a recursos addicionals.
S’ha de tenir en compte que com menor sigui la seva aportació de fons, més rendible serà la seva inversió. Això és cert sempre que el tipus d’interès que hagi de pagar pels préstecs que rebi sigui inferior a la rendibilitat que aconseguirà.
Avantatges del finançament amb recursos aliens
Més capital disponible
Permet la inversió en projectes de més envergadura o l’execució de múltiples projectes simultàniament.
Accés a experiència
La participació d’inversores o socis pot aportar experiència, coneixements i contactes a l’empresa.
Diversificació de riscos
Compartir el risc financer amb tercers pot reduir la càrrega financera en cas de dificultats.
Millora del flux de caixa
Ajuda a mantenir el flux de caixa en permetre pagaments a terminis.
Deduïbilitat fiscal
Els interessos pagats poden ser deduïbles en l’Impost de societats.
Rendibilitat
Incrementa la rendibilitat de l’empresa gràcies al palanquejament.
Desavantatges del finançament amb recursos aliens
Càrrega de deute
Un dels majors inconvenients del finançament amb recursos aliens és la generació de deute. Prendre préstecs o emetre bons augmenta les obligacions financeres de l’empresa, la qual cosa pot portar a pagaments d’interessos significatius i a una major pressió sobre el flux d’efectiu.
Dilució de la propietat
Si l’empresa opta per la inversió de tercers, podria haver de cedir una part de la propietat o dels guanys futurs als inversors. Això implica una dilució del control i la participació en l’empresa, la qual cosa podria ser un obstacle per a la presa de decisions estratègiques.
Risc d’insolvència
L’ús excessiu de finançament aliè augmenta el risc d’insolvència. Si l’empresa no pot generar suficients ingressos per a cobrir les seves obligacions de deute, podria enfrontar dificultats financeres.
Costos financers addicionals
Els préstecs i les inversions externes comporten costos financers en forma de taxes d’interès, comissions i possiblement dividends o participació en els guanys. Aquests costos poden reduir la rendibilitat del projecte.
Menor flexibilitat financera
El finançament amb recursos aliens sovint imposa restriccions financeres i condicions a l’empresa. Els prestadors i inversors poden imposar termes i condicions que limitin la flexibilitat operativa i estratègica de l’empresa.
Quina estratègia de finançament és la millor per la meva empresa?
L’elecció entre finançament amb recursos propis i recursos aliens depèn de la situació específica de cada empresa i els seus objectius a llarg termini. Totes dues opcions tenen avantatges i desavantatges, i la decisió final ha de basar-se en una anàlisi detallada de factors financers, estratègics i de risc. Cada empresa ha de considerar acuradament les seves circumstàncies úniques abans de prendre una decisió de finançament que recolzi el seu creixement i èxit continu en el mercat.
L’elecció de l’assessor financer adequat pot ser una peça fonamental que ajudi a triar l’estratègia de finançament correcta. Comptar amb la col·laboració d’algú que conegui les oportunitats d’inversió i finançament externes, i que a més sigui capaç de dur a terme una anàlisi en profunditat de l’empresa per a conèixer les seves fortaleses i febleses en matèria de finançament, vaig poder marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs en una decisió empresarial tan important com la que estem parlant.
A Palau i Associats tenim anys d’experiència assessorant empreses de tota mena perquè tinguin accés a les millors fonts de finançament possibles. El nostre coneixement de les possibilitats i opcions que ofereix el mercat, unit al nostre mètode d’anàlisi empresarial, ens proporciona una visió de 360º amb la qual podem guiar als nostres clients en la millor direcció.
Posa’t en contacte amb nosaltres per a descobrir què pot fer el nostre equip per tu, per la teva empresa o pel teu negoci. I no deixis de consultar aquest blog si vols estar al corrent les novetats i notícies més rellevants en matèria legislativa, financera i empresaria