Blog

Titularitat real dels negocis

Titularitat real dels negocis

  • 27 juny, 2024
  • Palau i Associats
  • Comentaris tancats a Titularitat real dels negocis

Des de fa uns mesos, els negocis estan obligats a declarar la titularitat real, encara que no estiguin presentant els comptes anuals en el Registre Mercantil. El canvi normatiu introduït pel Reial decret 609/2023, va suposar la creació d’un registre central de Titularitats Reals dins del marc de la lluita contra el blanqueig de capitals, provocant canvis en la manera de subministrar aquesta informació al Registre Mercantil.

L’11 de juliol de 2023 es va aprovar el Reial decret 609/2023, pel qual es crea el Registre Central de Titularitats Reals (RCTIR) i s’aprova el reglament per al seu funcionament, que havia quedat paralitzat des de 2022.

Reglament del Registre Central de Titularitats Reals

El Reglament va entrar en vigor el 19 de setembre de 2023, exceptuant els dos casos següents:

  • L’obligació d’adoptar les actuacions tecnològiques per a començar amb les actuacions tecnològiques precises per al primer enviament de dades pels Registres i Bases de dades Font al RCTIR. En aquest cas, va entrar en vigor el 13 de juliol de 2023.
  • L’accés a la informació per part de persones i organitzacions que puguin acreditar un interès legítim. En aquest cas va entrar en vigor el 19 d’octubre de 2023.

El Registre com a tal és electrònic, central i únic per a tota Espanya. L’objectiu de la seva implementació és recollir i donar publicitat sobre qui són els veritables accionistes, socis, propietaris de les empreses, entitats i persones jurídiques. Això inclou els fideïcomisos o trusts.

Empreses afectades pel RCTIR

Les empreses afectades pel Registre han de complir alguna de les següents condicions:

  • Tenir seu a Espanya.
  • Ser administrades per persones amb seu a Espanya.
  • Que hagin adquirit o pretenguin adquirir immobles a Espanya.

D’acord amb la normativa de la Unió Europea i la normativa nacional s’entén per titular real a la persona o persones físiques que

  • En últim terme posseeixin o controlin, directament o indirectament, un percentatge superior al 25 per cent del capital o dels drets de vot d’una persona jurídica.
  • Que per altres mitjans exerceixin el control, directe o indirecte, d’una persona jurídica.
  • Quan no existeixi una persona física que compleixi l’anterior es considerarà que exerceix aquest control l’administrador o administradors.
  • En el cas de les fundacions tindran la consideració de titulars reals els membres del Patronat
  • En el cas d’associacions, els membres de l’òrgan de representació o Junta Directiva.

Aquest Registre el gestiona el Ministeri de Justícia. En ser electrònic, el seu funcionament està garantit 24/7, 365 dies a l’any.

Totes aquelles entitats, associacions, fundacions, ONGs, cooperatives, fideïcomisos, empreses, societats anònimes o limitades, tenen un mes per a realitzar la comunicació al Registre.

La comunicació és anual. La informació del Registre roman almenys durant 10 anys des de la desaparició de l’empresa, i per descomptat tota la seva vida útil.

Obligació de declaració de titularitat real

Tots els negocis han d’informar sobre la seva titularitat real en el Registre Mercantil, fins i tot si l’administració del negoci recau en persones físiques o jurídiques residents a Espanya. Aquesta mesura és essencial per a complir amb la llei de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

Actualització de la informació

L’actualització, modificació o alta de la declaració de titularitat real ha de realitzar-se a través de la plataforma IURE, accessible en la web del Registre Mercantil. Els terminis per a actualitzar la titularitat quan hi ha canvis són ara de deu dies, la qual cosa requereix una atenció i acció ràpides per part dels administradors.

Verificació de la informació

És possible verificar la titularitat real registrada mitjançant la sol·licitud d’una nota informativa o certificació al Registre Mercantil competent. Aquesta verificació també està disponible digitalment a través de la seu electrònica.

Conseqüències de no declarar la titularitat real

No presentar la declaració de titularitat real comporta al tancament registral del negoci, impedint el registre de qualsevol document referent a la societat i el dipòsit de comptes anuals d’exercicis següents. A més, es considera una infracció administrativa, subjecta a sancions establertes pel Ministeri de Justícia.

Supòsits especials per a la presentació o actualització de la titularitat real

El registrador pot requerir la declaració de titularitat real o la seva actualització en situacions com

  • La constitució d’una societat.
  • Canvi d’administrador.
  • Modificacions estatutàries.
  • Transmissions d’accions o participacions.
  • Canvi de soci únic.
  • Pèrdua d’unipersonalitat.

Procediment davant canvis en la titularitat real

Si el titular real del negoci canvia una vegada presentades els comptes anuals, és necessari actualitzar aquesta informació dins d’un termini màxim de deu dies des del canvi.

Assegura’t que la titularitat real del teu negoci compleixi amb la normativa

És molt recomanable revisar i assegurar que tota la informació de titularitat real del teu negoci estigui degudament actualitzada i de conformitat amb la normativa vigent.

Si tens dubtes, el nostre equip de professionals pot resoldre-les. A Palau i Associats tenim anys d’experiència ajudant a negocis de totes les grandàries, des d’autònoms a grans empreses, a verificar que les dades que posseeix l’Administració sobre la seva activitat són els correctes. Posa’t en contacte amb nosaltres i assegura’t que la titularitat del teu negoci està registrada de la manera adequada.

Mentrestant, et convidem que visitis periòdicament el nostre blog, amb el qual podràs mantenir-te al corrent de les principals novetats en matèria legislativa i fiscal.

Els comentaris estan tancats.

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?