
S’equipara la cotització de la jornada a temps parcial a la d’un dia complet
- 10 octubre, 2023
- Palau i Associats
- No hi ha comentaris
Des del passat dia 1 d’octubre del 2023, la Llei General de la Seguretat Social ha implementat un dels canvis més importants en legislació laboral dels últims anys: l’equiparació de la cotització de la jornada a temps parcial a la de jornada completa. És indubtable que aquest canvi legislatiu suposarà una millora en la situació laboral de molts empleats i empleades.
Aquesta modificació representa un canvi significatiu en la forma en què es comptabilitzen els períodes de cotització. I tindrà un impacte considerable en els beneficis de seguretat social dels treballadors a temps parcial.
Amb data de l’1 d’octubre del 2023, el treball a temps parcial s’ha equiparat amb el treball a temps complet a l’efecte del còmput dels períodes de cotització necessaris per al reconeixement de les pensions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement i cura de menor.
Probablement és una de les modificacions més rellevants en la Llei General de la Seguretat Social (LGSS), que va entrar en vigor en la data esmentada. És indubtable que és un canvi legislatiu que afecta de manera molt profunda a una gran quantitat de treballadors.
Es calcula que la mesura beneficiarà a més de 2 milions de persones treballadores, especialment dones.
Reducció de la bretxa de gènere
Un dels principals objectius del canvi legislatiu és la reducció de la bretxa de gènere laboral.
Una gran quantitat de persones ocupades a temps parcial són dones, que reparteixen el seu temps entre l’ocupació remunerada i la cura de familiars. Aquestes persones tenien molts problemes per a accedir a diferents tipus de prestacions, com les enumerades en la secció anterior.
En aquest sentit, tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal de Justícia de la UE havien establert que el coeficient de parcialitat era inconstitucional, i discriminatori per a una gran quantitat de dones.
La Llei General de la Seguretat Social (LGSS) vol contribuir a solucionar aquesta situació.
Canvi significatiu en el còmput de períodes de cotització
El canvi està plasmat en el Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, que introdueix una modificació a l’article 247 de la LGSS. Aquesta modificació estableix el següent:
“S’equipara el treball a temps parcial amb el treball a temps complet a l’efecte del còmput dels períodes cotitzats per al reconeixement de les pensions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement i cura de menor”.
Això significa que ja no importa la durada de la jornada que es realitzi. Tots els dies laborables de tots els treballadors es consideraran dies complets a efectes del còmput dels períodes de cotització.
Dit d’una altra manera, un empleat que treballi vuit hores al dia cotitzarà el mateix que un altre empleat a mitja jornada. Això elimina el coeficient global de parcialitat i posa fi a les regles de proporcionalitat que abans s’aplicaven per a acreditar els períodes de cotització necessaris per a accedir a les prestacions.
A partir d’aquest moment, es requerirà el mateix temps de cotització tant per als treballadors a temps complets com per als de temps parcial.
Retroactivitat: aplicació a períodes treballats a temps parcial anteriors i posteriors a l’1 d’octubre de 2023
És important destacar que aquesta modificació opera amb retroactivitat respecte als períodes treballats a temps parcial. Això significa que afecta tant els períodes anteriors com posteriors a l’1 d’octubre de 2023, pel que fa a l’accés i càlcul de les prestacions de la Seguretat Social.
No obstant això, és fonamental entendre que aquesta modificació no té efecte retroactiu per als fets causants (quan es genera el dret) anteriors a aquesta data.
Exemple Pràctic
Suposem que hi ha dos treballadors empleats en una empresa. L’antiguitat dels treballadors és la mateixa, però les jornades laborals de cadascun d’ells són diferents. El primer empleat treballa una jornada completa de 8 hores al dia, de dilluns a divendres. El segon empleat també treballa de dilluns a divendres, però en una jornada reduïda de 4 hores diàries.
Fins a l’1 d’octubre del 2023, els períodes de cotització de cadascun d’aquests dos treballadors es calculaven de manera proporcional a la seva jornada laboral. Això significa que, en termes de cotització a la Seguretat Social, el treball del primer empleat es considerava com a “doble”, en comparació amb el del segon empleat.
Situació anterior al canvi legislatiu
Suposant que tots dos treballadors portessin 5 anys treballant, el primer va comptabilitzar 1.825 dies cotitzats (5 anys x 365 dies). El segon, no obstant això, va comptabilitzar només la meitat de dies treballats, amb un total de 912,5 dies (5 anys x 365 dies / 2).
Situació actual
Amb el canvi en la legislació que equipara el treball a temps parcial amb el temps complet a l’efecte de cotització, els períodes dels dos treballadors es comptaran com a dies complets. Independentment de la seva jornada laboral.
Tots dos comptabilitzaran 1.825 dies cotitzats (5 anys x 365 dies), siguin quines siguin les hores treballades al dia per cadascun d’ells.
Una llei de gran abast
És indubtable que la nova llei és especialment beneficiosa per als treballadors a temps parcial. Abans necessitaven treballar més anys per a aconseguir el mateix nivell de cotització que els treballadors a temps complet. I concretament, per a moltes dones que estan ocupades en jornades reduïdes per motius familiars.
La mesura s’acompanya d’altres com l’augment del complement per a reduir la bretxa de gènere i l’adaptació del període per a calcular la pensió de jubilació.
Per aquest motiu, l’accés a les prestacions de la Seguretat Social, com la jubilació o la incapacitat permanent, entre altres, es veurà facilitat per a molts ciutadans i ciutadanes. La combinació de tots aquests canvis legislatius suposarà una gran millora en la situació laboral de molts treballadors i treballadores.
Mantenir-se al corrent de les novetats legislatives relacionades amb el dret laboral és imprescindible per a una correcta gestió de qualsevol empresa o negoci. La gestió integral que ofereix Palau i Associats als seus clients inclou la informació sobre les novetats legislatives més rellevants. Posa’t en contacte amb nosaltres si vols saber què pot fer per tu el nostre equip de professionals.
I no et perdis cap de les publicacions del nostre blog si vols estar al corrent de les principals novetats en matèria legislativa i laboral.