Blog

Més de 200.000 demandes en un any per les clàusules sòl

Més de 200.000 demandes en un any per les clàusules sòl

A finals del 2016, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va obligar als bancs a retornar tots els diners cobrats per la clàusula sòl per considerar-la abusiva. Aquesta és una condició del banc que impedeix als hipotecats beneficiar-se de les caigudes de l’euribor en les quotes que paguen cada mes.

Les clàusules sòl estableixen un tipus d’interès mínim a pagar i apareix en els contractes hipotecaris com a límits a l’aplicació d’interès variable, límit de la variabilitat o tipus d’interès variable. En principi són legals, encara que la justícia pot considerar-les com a il·legals per ser abusives o perquè els bancs no han informat de manera transparent de la seva existència.

Un any després de la sentència del TJUE, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ara adverteix d’un col·lapse judicial per les demandes dels hipotecats, els bancs dels quals mantenen encara aquesta clàusula i es neguen a retornar els diners indegudament cobrats. En aquest mes de juny es van fer 15.801 demandes i a finals d’aquest 2017 es preveu que el nombre ascendeixi fins a tocar les 200.000, un treball impossible pels només 54 jutjats especials creats.

El Govern va optar per un mètode d’arbitratge voluntari, així que per reclamar justícia solament és possible per via judicial i a través d’aquests jutjats especials. La majoria de les primeres sentències han estat favorables per als clients hipotecaris, segons indica el CGPJ. Es tracta de casos força clars: imposició de clàusules sòl abusives que han de declarar-se nul•les i que, per tant, obliga als bancs a recalcular quotes i reintegrar els interessos.

En aquests moments, l’euribor està en terreny negatiu, no obstant això, molts hipotecats segueixen pagant les seves quotes amb tipus de referència superiors a l’1% o al 2%. Necessites revertir aquesta situació? Recorda que a Palau i Associats trobaràs tot l’assessorament fiscal i jurídic que necessites. La teva tranquil•litat, el nostre ofici. Consulta’ns i posem-nos a treballar junts!

Via | OKDIARIO

Tags: , , , , , , , , ,

Deixar un comentari