Llei de Jurisdicció Voluntària
- 14 octubre, 2015
- Palau i Associats
- No hi ha comentaris
El passat dia 23 de juliol de 2015 va entrar en vigor la Llei 15/2015, de 23 de juliol, de regulació de la Jurisdicció Voluntària. D’entrada el nom ja planteja un oxímoron, ja que ens obliga a anar al jutjat però se’ns diu que és per una jurisdicció voluntària.
No oblidem que els casos regulats per la jurisdicció voluntària són aquells on no existeix oposició o litigi entre les parts, així doncs, on no cal la intervenció directa d’un jutge. La responsabilitat, doncs, recaurà en notaris, registradors o secretaris judicials que seran els que resoldran els tràmits que més a baix es descriuen amb totes les garanties de llei.
Aquesta llei es nova, però resol una situació que feia temps que era sol·licitada pels operadors jurídics. Així doncs, aquesta nova llei regula els tràmits relatius a diferents àmbits. Els repassem.
- La persona: Filiació NO matrimonial, nomenament de defensor judicial per a menors o persones discapacitades, adopció, tutela, curatela, guarda de fet, concessió d’emancipació, protecció del patrimoni de discapacitats, autorització d’actes de disposició de discapacitats, declaració d’absència o mort, extracció d’òrgans de donants vius, etc.
- Família: Dispensa d’impediment matrimonial, intervenció en casos de discrepància en matèria de potestat parental, etc.
- Successió: Nomenament marmessor, comptador-partidor herències, acceptació o repudiació herència, etc.
- Obligacions: Consignacions judicials de quantitats.
- Drets Reals: Reclamació de crèdits vençuts en relació a usdefruits, subhastes voluntàries, etc.
- Mercantil: En matèria mercantil també es regulen moltes operacions en les que cal la intervenció judicial com convocatòries juntes generals, exhibició de llibres comptables, dissolució judicial de societats, etc.
Si necessites assessorament judicial de qualsevol tipus, contacta amb Palau i Associats. El nostre equip d’advocats podrà assessorar-te en tot el que necessitis i defensar-te judicialment allà on s’escaigui.
Josep Boada Batalla – Departament Jurídic
Deixar un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.