Blog

Dates importants del calendari fiscal d’abril

Dates importants del calendari fiscal d’abril

S’acosta el mes d’abril, un mes especialment atrafegat a nivell fiscal, doncs, entre altres compromisos, és un dels quatre mesos de l’any en què ha de presentar-se la liquidació de l’IVA. A més, és també el mes en què s’inicia la campanya de la Renda 2022. Un mes especialment important del qual us informarem en les següents línies.

Els dos tràmits indicats en el paràgraf anterior no són els únics que han de tenir-se en compte durant el mes d’abril. Us presentem un llistat més detallat:

  • Presentació de l’IVA del primer trimestre del 2023.
  • Pagament fraccionat a compte de l’Impost de Societats.
  • Pagament fraccionat a compte de l’IRPF del primer trimestre del 2023.
  • Inici de la campanya de l’Impost sobre la Renda 2022.

Presentació de l’IVA

Des del primer dia d’abril fins al 20 del mateix mes, ha de presentar-se el Model 303. Aquest és el model d’autoliquidació de l’IVA, corresponent a les activitats del primer trimestre de l’any.

Òbviament, si es donés el cas, també s’hauria de procedir a l’ingrés de la quantitat corresponent.

Esmentem explícitament l’autoliquidació de l’IVA perquè és el model més habitual, però també han de presentar-se, en les mateixes dates, altres models relacionats amb l’IVA, depenent de l’activitat de l’empresa.

Pagament fraccionat a compte de l’Impost sobre Societats

Les persones jurídiques subjectes al sistema de càlcul previst en l’article 40.2 de la Llei de Societats de Capital han de presentar el primer pagament fraccionat del 2023 de l’Impost sobre Societats, corresponent al Model 202. La data límit per a la presentació és el mateix dia 20 d’abril

L’import que ha de liquidar-se constitueix un pagament a compte, corresponent al 18% de l’últim Impost sobre Societats que s’hagi presentat.

Aquelles Societats que tinguin la condició de gran empresa (volum d’operacions superior a 6.010.121,04 euros durant els 12 mesos anteriors a l’inici del període impositiu a compte del qual es realitzen els pagaments fraccionats), han de presentar obligatòriament el model 202, amb independència que no hagin d’efectuar cap ingrés en concepte de pagament fraccionat.

Pagament fraccionat a compte de l’IRPF

Els empresaris i professionals en estimació directa i objectiva han de presentar el Model 130 i 131 respectivament, per a liquidar el pagament fraccionat a compte de l’IRPF. L’import a pagar suposa un 20% de la diferència entre ingressos  i despeses del primer trimestre de l’any. Aquest import computarà com a bestreta per a la futura declaració anual de la Renda.

També en aquest cas, la data límit per a la presentació correspon al dia 20 d’abril.

Inici de la campanya de l’Impost sobre la Renda 2022

El mes d’abril s’inicia la campanya de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a l’exercici de l’any 2022. Probablement és la cita amb l’Agència Tributària que afecta un nombre més gran de contribuents.

En aquest any 2023, la campanya de l’Impost sobre la Renda s’iniciarà el dia 11 d’abril per als contribuents que presentin la declaració en línia. Els que prefereixin fer-la per telèfon o presencialment hauran de demanar cita prèvia o esperar fins a juny.

La campanya de l’Impost sobre la Renda s’allargarà fins al 30 de juny però aconsellem a tots els contribuents que no esperin a l’últim moment, i tinguin en compte el període de més de dos mesos durant el qual poden realitzar aquest tràmit.

Altres dates importants del calendari fiscal d’abril

El Model 115, que ha de presentar qualsevol societat o professional que pagui lloguer per alguna oficina o local, també ha de presentar-se el mes d’abril. Concretament, abans del dia 20.

El 20 d’abril també és el termini màxim en el qual es pot presentar el Model 111. Aquesta declaració han de presentar-la les empreses que tenen treballadors al seu càrrec o reben factures de professionals per activitat econòmica, especificant les retencions que han realitzat durant el primer trimestre del 2023.

La importància dels terminis en les cites amb l’Administració

Malgrat la gairebé omnipresència del dia 20 d’abril com a data final del que us hem explicat fins ara, en els casos en els quals es domiciliïn els pagaments corresponents a tots aquests models, els terminis poden variar lleugerament.

No volem deixar de recordar la conveniència de presentar tots els models corresponents dins del termini indicat per la llei. Els retards o incompliments poden donar lloc a sancions o inspeccions.

Com sol ser habitual, qualsevol data límit que caigui en dia festiu es prorroga automàticament fins al següent dia hàbil, sense que es produeixi cap penalització.

Assessorament per al compliment del calendari fiscal

El calendari fiscal és complex i és difícil estar sempre al corrent de les seves exigències.

Creiem que tots els contribuents, i especialment els empresaris i autònoms, han de tenir una idea clara dels seus principals compromisos amb l’Administració. Però també pensem que és imprescindible comptar amb ajuda per a no perdre’s amb la paperassa i no passar per alt cap detall que, en el pitjor dels casos, pot donar lloc a alguna sanció.

A Palau i Associats comptem amb molts anys d’experiència ajudant empreses i autònoms a complir amb les seves obligacions amb l’Administració. Sabem que aquesta és una part essencial de la gestió empresarial i el nostre compromís és que els empresaris no hagin de preocupar-se per això. Nosaltres els ajudarem a estar al dia amb el calendari fiscal.

I, en aquest mes d’abril en el qual està a punt de començar la campanya de la Renda, també volem recordar que estem a la disposició de qualsevol ciutadà que requereixi ajuda per a complir amb aquesta obligació anual. Tant per a les declaracions més simples com per a les més complexes, a Palau i Associats oferim els nostres serveis per a la seva correcta presentació.

No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres si creus que podem resultar-te d’ajuda amb qualsevol d’aquests tràmits administratius.

I et convidem que segueixis les notícies que anem publicant en el nostre blog, si vols estar al corrent de les principals notícies relacionades amb el calendari fiscal.

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?