Blog

El Constitucional admet a tràmit el recurs de l’Executiu espanyol contra l’Impost sobre habitatges buits de Catalunya

El Constitucional admet a tràmit el recurs de l’Executiu espanyol contra l’Impost sobre habitatges buits de Catalunya

A finals del passat mes d’abril el Govern espanyol va presentar tres recursos davant el Tribunal Constitucional amb l’objectiu d’impugnar tres lleis aprovades pel Parlament català, una d’elles en referència a l’Impost sobre habitatges buits, una mesura gens exempta de polèmica.

Es tracta d’un impost propi de la Generalitat de Catalunya, el subjecte passiu del qual són les persones jurídiques amb habitatges no ocupats, ni pels mateixos propietaris ni pels inquilins. Pel que fa al concepte “pis buit”, s’entén que un habitatge buit és aquell que ha estat desocupat sense cap justificació per un període de dos anys; en relació a l’impost, cal tenir en compte, si mirem de contextualitzar aquest assumpte, que es tracta d’un impost que s’havia de presentar entre els dies 1 i 20 de març següent a la data de meritació de l’impost, per via telemàtica.

Doncs bé, el Govern espanyol va recórrer aquest nou impost a finals d’abril i, dies després, el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs de l’Executiu en funcions, suspenent de forma cautelar la llei aprovada pel Parlament de Catalunya.

Concretament, el recurs contra la llei ha suspès els articles 1, 4, 9.1, 11 i 12 que estableixen que es tracta d’un tribut propi de la Generalitat sobre els habitatges que han estat desocupats de manera injustificada per un període superior a dos anys, un tribut que han de pagar els propietaris o persones jurídiques en tinguin la titularitat.

El motiu per impugnar la llei és que es considera que s’envaeixen les competències que corresponen a l’Estat espanyol pel que fa a la regulació dels tributs local; és a dir, que es tracta d’un impost que regula la mateixa matèria ja gravada per l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i que, per tant, no és necessari.

El Constitucional, de moment, ha admès a tràmit el recurs del Govern central, suspenent la llei de manera cautelar. Caldrà, però, veure com evoluciona aquesta situació.

Carla Martínez Riquelme

Departament Fiscal i Comptable de Palau i Associats

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?