Blog

Quines despeses de la llar pot deduir-se un autònom?

Quines despeses de la llar pot deduir-se un autònom?

Una de les preguntes més freqüents amb les quals ens trobem cada dia al nostre despatx quan atenem a un autònom que treballa des de casa guarda relació amb les factures que es pot o no es pot deduir.

El Tribunal Econòmic Administratiu Central, mitjançant una resolució amb data de 10 de setembre de 2015, ha manifestat que qualsevol autònom que treballi des del seu habitatge habitual té dret a deduir les despeses de qualsevol subministrament necessari per a la realització de la seva tasca professional. Cal recordar que les decisions d’aquest Tribunal es consideren vinculants a qualsevol Administració Pública.

Abans de la resolució de la sentència esmentada anteriorment, la càrrega de la prova requeia sobre el contribuent i era aquest qui havia de demostrar que les despeses corresponien a la seva activitat, arribant l’Administració fins i tot a sol·licitar dues factures diferenciades, una per al consum particular i l’altra per al consum empresarial.

Actualment aquestes traves han quedat en el passat i, tal com especifica la sentència, les despeses de subministraments podran deduir-se aplicant un criteri combinat de metres quadrats de l’immoble amb els dies laborables i el total d’hores en què s’exerceix l’activitat professional o empresarial.

Arran de la sentència, els autònoms que treballin des de casa i tributin per estimació directa també podran deduir-se els interessos de les amortitzacions d’hipoteca, les quotes de comunitat de propietaris, l’impost de béns immobles, la taxa de recollida de residus o l’assegurança de la llar. El criteri per a la imputació d’aquestes despeses no serà igual que els dels subministraments i deurà ser el resultant de calcular un prorrateig basat en els metres quadrats de l’habitatge que es troben destinats al desenvolupament de la seva activitat econòmica.

Cal recordar que qualsevol despesa serà deduïble sempre que s’acrediti que deriva de l’activitat econòmica i que es troba vinculada a l’obtenció d’ingressos; amb la finalitat d’evitar problemes interpretatius amb l’Administració Tributària, el nostre consell és que comuniqueu, mitjançant el model 036, el percentatge d’habitatge que es destina a la realització de l’activitat econòmica.

Esperem que la resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Central doni lloc a altres resolucions que obrin la possibilitat a la deducció de despeses que en moltes ocasions són també necessàries per a l’obtenció d’ingressos i que, actualment, l’Administració Tributària no accepta com a tals.

 

Oscar Segura, Assessor Fiscal

Tags: , , , , , , , ,

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?