Blog

Canvis en la prestació per risc durant la lactància

Canvis en la prestació per risc durant la lactància

  • El Tribunal Suprem unifica doctrina amb una sentència recent: no serà necessari que la mare aporti proves de que segueix donant el pit per continuar cobrant la prestació

  • A partir d’ara es presumirà que la lactància es manté tot el temps en què es cobri l’ajuda i sense necessitat d’haver d’acreditar-ho de forma periòdica

Conciliar la maternitat amb la vida laboral suposa encara una àrdua tasca per a moltes mares. Per sort, s’estan donant petits canvis, encaminats a que aquest dret es converteixi en un dret real; la lactància, per exemple, està cada cop més protegida. Recentment s’ha produït un canvi jurisprudencial en relació a aquesta fase. Es tracta de la sentència del 24 d’abril 2019 del Tribunal Suprem pel que fa a la prestació de risc per lactància natural, la qual sosté que per cobra l’ajuda per risc durant el període de lactància no serà necessari provar que se segueix donant el pit tot aquest temps.

Fins ara, la Seguretat Social havia rebutjat una gran quantitat de sol·licituds al·legant que les interessades havien de presentar de manera periòdica certificats que provessin que la situació de lactància natural es mantenia durant el temps en què la mare estava rebent el subsidi. Aquestes resolucions, de fet, rebien suport, amb freqüència, als tribunals. Ara, el Suprem unifica doctrina i considera que el document mèdic que s’aporta inicialment, a l’hora de sol·licitar la prestació, ja basta perquè la persona interessada accedeixi a aquesta ajuda; es presumeix que la mare alletarà el fill durant tot el temps que cobri l’ajuda.

Pel que fa a la prestació per risc durant la lactància natural, es tracta d’un subsidi que cobren algunes treballadores després de tenir a les seves criatures i que pot allargar-se fins a 9 mesos després. Per sol·licitar-la cal acreditar que el lloc de treball comporta perills per a la seva salut o la del nadó; parlem de condicions laborals que perjudiquen l’alletament, tals com estar sotmesa a torns excessivament llargs o estar exposades a substàncies nocives.

Cal destacar que el Suprem ja va incrementar recentment la protecció de les treballadores que acabaven de ser mares, establint que les llargues jornades de feina constituïen en si mateixes un risc tant per la mare com per la criatura, més enllà únicament de l’exposició a agents químics o elements nocius: “la turnicitat és perjudicial en tant a què s’impossibilita que el menor realitzi les tomes imprescindibles d’alimentació”.

Via i més informació | El País

Sol·licitar assessorament laboral i/o jurídic a Palau i Associats.

Tags: , ,

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?