Blog

Les despeses d’escolarització són extraordinàries o ordinàries?

Les despeses d’escolarització són extraordinàries o ordinàries?

L’activitat jurídica a l’estat espanyol és constant i, per això, cal estar al dia de les resolucions jurídiques que es publiquen, per assegurar que tots els nostres clients sempre obtenen les resolucions més satisfactòries. Fa pocs dies, hem conegut una novetat en una qüestió que afecta a moltes parelles en tràmit de divorci i que tenen fills. Si aquesta situació t’afecta, posa’t en contacte amb nosaltres per a què t’ajudem a resoldre el teu cas de forma satisfactòria.

La sentència de la Sala 1a del Tribunal Suprem nº 579/2014 de data quinze d’octubre del 2014 ha resolt de manera clara i definitòria una qüestió que havia provocat moltes discrepàncies entre els diferents tribunals i audiències provincials.

Es tracta de, en el marc d’un procediment de separació o divorci i al fixar la pensió alimentària dels fills, si s’han de considerar incloses en aquesta pensió les despeses d’escolarització dels fills, tals com les matrícules, el material escolar, els llibres, els uniformes; o, si pel contrari, aquestes despeses tenen la consideració d’extraordinàries i, per tant, s’ha de sufragar per meitats entre els progenitors.

De fet, hi havia criteris jurisprudencials per tots els gustos i això generava una gran inseguretat jurídica que anava en detriment de les parts a l’hora de determinar el que entrava i el que no.

El Tribunal Suprem ha resolt de manera contundent afirmant que les despeses d’escolarització (matrícules, llibres, material escolar, roba i uniformes) són despeses ordinàries i, per tant, incloses en la pensió d’aliments fixada, degut a què tenen la condició de ser necessàries i perfectament previsibles i quantificables.

Per altra banda, les despeses extraordinàries són aquelles que no són previsibles i, per tant, difícilment es poden incloure en una pensió d’aliments periòdica. Estaríem, per exemple, en el cas de les activitats extraescolars, despeses sanitàries no cobertes pel sistema social o assegurances privades.

Un altre aspecte que genera certa controvèrsia entre les parelles separades o divorciades és si per afrontar les despeses extraordinàries cal el consentiment dels dos progenitors incloent-hi, doncs, el del no custodi. Això dependrà de si tenen el qualificatiu de necessaris (per exemple, canvi d’ulleres) en què no es requereix aquest anuència, i no necessaris (per exemple, activitats extraescolars, com activitats esportives o lúdiques) on sí cal el consentiment exprés dels dos progenitors.

Si tens dubtes o creus que aquesta nova resolució podria afectar-te, sol·licita’ns una visita i revisarem el teu cas per a què puguis beneficiar-te d’aquesta resolució clara i definitòria del Tribunal Suprem.

Antoni Oriol i Peregrina – Departament Jurídic

Tags: , , ,

Deixar un comentari