Blog

Modificació del Codi Penal: Les faltes (II)

Modificació del Codi Penal: Les faltes (II)

Com ja hem comentat en anteriors publicacions, el passat 1 de juliol va entrar en vigor la Reforma del Codi Penal de l’Estat Espanyol, és a dir, la llei orgànica 1/2015 del 30 de març i la 2/2015 que modifica la llei orgànica 10/95 del 23 de novembre. A principis de mes vam parlar-vos de la Presó Permanent Revisable, i la setmana passada us avançàvem una altra modificació, com són les faltes.

Seguint amb l’explicació, avui volem centrar-nos en alguns dels principals canvis pel que fa a les faltes, que han passat a ser despenalitzades. Com bé recordareu, un dels motius de la desaparició del concepte jurídic de les faltes ha sigut la voluntat de descongestionar els jutjats del país i alliberar als jutges de processos que entorpeixen el transcurs d’altres judicis de més importància o dimensió.

Així doncs, segons la nova normativa jurídica, han quedat despenalitzats les següents accions: l’incompliment no delictiu de les obligacions familiars fixades en resolució judicial, les amenaces, les coaccions, les injúries o vexacions injustes de caràcter llei, l’incompliment del règim de custòdia, la pertorbació lleu de l’ordre públic, la falta al respecte als agents de l’autoritat, realitzar activitats sense assegurança quan aquesta és obligatòria, entre d’altres.

Per tant, totes aquests actes, que fins ara eren considerats faltes, des de l’1 de juliol no tindran la consideració d’il·lícit penal.

Cal destacar el cas dels accidents de trànsit. Fins ara tenien entrada com a falta d’imprudència lleu, fins i tot en els casos on hi havia resultat de mort. A partir d’ara, hauran de substanciar-se per la via civil.

És important remarcar, però, que cada acció pot ser considerada de forma excepcional com il·lícitam pel que sempre és recomanable comptar amb el recolzament i consell d’un professional del dret.

Com veus, les lleis varien diàriament. Si no vols haver-te de preocupar de res, confia en l’equip jurídic de Palau i Associats. Els nostres professionals t’assessoraran i et representaran allà on els necessitis.

Antoni Oriol i Peregrina – Departament Jurídic

Tags: ,

Deixar un comentari

Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
Com et podem ajudar?